Ad Code

Cara Nak Buat Cucur Ikan Bilis

Perapkan selama 30 minit. Selain cucur nasi atau cucur daripada roti gabungan cucur dengan bahan-bahan lain seperti ayam ikan bilis serta beraneka sayuran yang dihancurkan menjadi potongan dadu atau dikecilnya antara sajian yang menyihatkan untuk anak-anak kita.


Cucur Ikan Bilis Rangup Sedap Sampai Tak Cukup Sepinggan

Hanya basuh dan terus masuk ke dalam adunan.

. Selalunya kalau buat cucur ni kita gambarkan bahannya ialah tepung ikan bilis bawang dan. Lebih elok menggunakan bekas yang besar. Gaul tepung dengan yis.

Bahan bahannya lebih kurang sama sahaja. Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. 1 sudu besar perisa maggi cukup rasa.

Ada yang mencampurkan dengan udang maka jadilah cucur udang bila dicampurkan dengan ikan bilis jadilah cucur ikan bilis. Dah lama rasanya tak share resepi cucur. RASA kongsikan resipi cucur ikan bilis yang senang nak dibuat.

Hanya satu bahan ni jer boleh membantu. Sediakan bekas atau besen sesuai. Tuangkan air panas sedikit demi sedikit.

Ada tips special untuk hasilkan cucur bilis yang sedap. Rasa Sayang Pula Nak Makan. Ikut selera kita untuk meletakkan bahan-bahan lain seperti kobis ataupun udang kering.

Hanya Guna Satu Bahan Ni Jer. Petua lembutkan jemput-jemput ikan bilis tanpa telur. Gunakan sudu gaulkan tepung gandum bersama bawang besar ikan bilis lobak merah serta daun kucai atau sup dan garam.

Bila ada resepi cucur udang ikan bilis yang dikongsikan macam ni jadi senanglah kita nak buat dan pelajari secara praktis. 2 cawan tepung gandum. Cucur Ikan Bilis perkongsian daripada Mas Cotek di Facebook.

Cucur ikan bilis hari ini memang sangat sedap. Masukkan air panas sedikit demi sedikit sehingga adunan digaul sebati. Bulat elok bentuknya dan nampak sangat menyelerakan.

1 sudu kecil garam. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Adunan akan menjadi seakan berketul dan setengah masak.

Supaya adunan tidak melekat di tangan letak minyak di telapak tangan. Sebelum satukan bahan-bahan tu panaskan dulu minyak. Selain itu ikan bilis juga boleh diganti dengan isi udang.

1 labu bawang besar Dipotong secara dadu Segenggam ikan bilis Boleh kisar atau tumbuk halus jika suka Garam secukup rasa. Boleh klik di SINI untuk entri Best Ever Cucur Udang. Bawang besar - didadu.

Tuangkan air panas dan gaul hingga basah panaskena gaul dengan sudu. Resepi gaul-gaul dan goreng sahaja. Tak perlu menggunakan telur dan air panas.

Panaskan minyak jemput adunan dan masukkan cucur. Jemput ni biar dia ada rasa manis sikit masin sikit kira jadilah tu. Dalam satu mangkuk masukkan ikan bilis bawang tepung gandum dan garam.

Dan rupanya baru tahu cara atau Teknik rahsia nak dapatkan cucur yang kekal rangup bila nak makan. Senang ringkas dan pantas. Ikan bilis - dikisar atau ditumbuk halus.

Ohh macam tu je caranya rupanya. Che Nom pula memang suka kalau cucur goreng yang. Satukan tepung garam bawang dan bilis ke dalam sebuah mangkuk.

Rasanya juga sedap dan menyelerakan. Sedikit hirisan lobak dan daun sup. Ikan bilis boleh digoreng seketika atau boleh juga ditumbuk kasar.

Air panas mendidih secukupnya bukan suam-suam kuku tetapi yang baru mendidih. Kemudian masukkan asam keping dan santan. BAHAN-BAHAN 3 cawan tepung gandum.

Satukan semua bahan dan masukkan air panas kacau hati-hati tu. Kalau nak membuat cucur yang rangup di luar dan lembut di dalam bancuhan pertama kena guna air panas menggelegak. Pastikan adunan tidak pekat dan cair.

Kalau biasanya saya meletakkan sedikit baking powder tapi hari ini saya menggantikannya dengan soda bikarbanat selepas membaca cadangan dari seorang blogger. Senang je kan nak buat dia. 2 cawan air.

Lepas tu gorengkan terus sebelum adunan tu sejuk. 2 cawan tepung gandum Segenggam ikan bilis dicuci dan tumbuk kasar Secubit garam Kiub pati ayam. Gaulkan tepung gandum bersama bawang ikan bilis lobak merah serta daun sup.

Jom buat cucur ikan bilis petang ini. 7 Cara Nak Dapatkan Ikan Bilis Goreng Yang Lebih Rangup Tahan Lama Tak Liat Ikanbilis Com My Cairkan ikan teri dan letakkan di dalam mangkuk dengan kulit menghadap ke bawah. 1 cawan ikan bilis.

Masukkan air dan gaul rata. Dan air tu mesti air panas mendidih. Kalau yang mana baru kahwin nak hidangkan.

Habis sepinggan tanpa disedari pun. Sebab Che Nom ni bukannya pandai sangat buat cucur goreng. Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata tolakkan sedikit tepung di tepi bekas.

Bila cuba hasilnya memang garing di luar lembut di dalam dan memang sedap cucur ikan bilis ni. Resepi Cucur Ikan Bilis Imej via Facebook Bahan-bahan. 3 cawan air panas mendidih secukupnya baru mendidih bukan suam-suam kuku Segengam ikan bilis 20 gram boleh dikisar atau ditumbuk halus jika suka Kucai daun sup pemilik resepi guna daun sup aromanya sedap Lobak merah dipotong dadu Cili merah dimayang halus - ditambah supaya cucur nampak.

Jangan risau boleh try resipi ni senang je nak buat and confirm kenyang lah. Cucur ikan bilis sangat sedap dimakan bersama sos cili sambal k. Kalau dapat makan cucur super lembut dan cicah pula.

3 cawan tepung gandum. Cucur ikan bilis sangat lazat jika dimakan dengan sos kegemaran anda. Ini Cara Buat Cucur Ikan Bilis Bulat Elok Tak Berminyak Rangup Diluar Lembut Di Dalam.

Goreng ikan bilis dan bawang sekejab. Tuesday June 14 2022. Cara-cara Membuat Resepi Cucur Ikan Bilis.

Ini Cara Buat Apam Cornetto Sangat Warna-Warni Cantik. Cara buat ikan bakar cencaru sambal. Selebihnya barulah guna air sejuk biasa.

Terima kasih Liyana Ahmad untuk perkongsian resipi Cucur Ikan Bilis ini. Selama ini dah banyak kali cuba tetap tak menjadi. Panaskan minyak dalam kuali.

Cukup rasanya cukup garing dan kerangupannya. Ikut Cara Ni Jika Nak Cucur Ikan Bilis Lembut Gebu Walaupun Tak Guna Telur Air Panas. Seperti yang dikongsikan oleh Nana Ismail ni nak dapatkan cucur yang lembut perlu bancuhkan adunannya dengan air panas.

Tapi ikan bilis yang saya gunakan agak lembut jadi saya tak buat apa apa. Menggunakan sudu cedok adunan dan. Pertama sekali masak sambal tumis ikan bilis berpetai.

Cuma hari ini dimasukkan sedikit air panas untuk meranggupkan kuih cucur. Adunan pula tak lembik dan tak keras sangat baru menjadi cucur yang bulat dan tidak leper apabila digoreng. Nampak macam mudah saja nak buat tapi ramai juga yang tak menjadi bila buat cucur bilis ini.

Cucur antara finger food yang cukup mudah disediakan buat anak-anak kita. Untuk dapatkan cucur bilis yang lembut di dalam dan rangup di luar ada beberapa petua. Asyik keras saja tambah pula bila sejuk jadi liat pula.

Bahan-Bahan Resepi Cucur Ikan Bilis 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil yis mauripan 12 cawan ikan bilis 1 biji bawang besar garam. Hi semua kali ini Mrjoe nak share resepi buat cucur ikan bilis yang sangat rangup sedap. Rupanya ada cara nak buat cucur ikan bilis lembut ni.

Jika kurang basah tambahkan sedikit air biasa. Pasti kita selalu dengar soalan begini macam mana ya nak buat jemput lembut. Kebetulan resepi ni dikongsi oleh ibu saudara Che Nom iaitu Umi Jun.


Resepi Cucur Ikan Bilis Lembut Di Dalam Rangup Di Luar


Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut Youtube


Resepi Cucur Ikan Bilis Terbukti Rangup Sedap Youtube


Resepi Cucur Ikan Bilis

Post a Comment

0 Comments

Ad Code